Днес отбелязваме 145 години, откакто София е столица на България. На

...
Днес отбелязваме 145 години, откакто София е столица на България. На
Коментари Харесай

145 години София столица на България: как се промени градът през миналия век

Днес означаваме 145 години, откогато София е столица на България.  На 3 април 1879 година по предложение на Марин Дринов градът е определен за столица на Княжество България. 4-ти април е разгласен за празник на София. 

В началото на 1878 година, в резултат на опустошителните освободителни борби, населението на града е намаляло съвсем на половина по отношение на предвоенния интервал. В София живеят малко над 11 000 поданици.

Днес столицата е дом на повече от 1 200 000 души и е най-бързоразвиващият се град в България. Красива, величествена, забавна, потайна – вижте остарялата София през обектива на предишното в нашата изложба:
 Как се промени София през последните 100 години  Как се промени София през последните 100 години  Как се промени София през последните 100 години  Как се промени София през последните 100 години
София се снабдява със собствен герб през 1900 година във връзка присъединяване си във Всемирното ревю в Париж. 

Първоначално гербът на София е включвал само  корона, ситуирана над щит, разделен на четири полета . В горното ляво поле е изобразена Улпия Сердика  – копие на изображение от антична монета, в горното дясно поле – църквата „ Света София “

 София iStock

В долното ляво поле – планината Витоша и в долното дясно поле – златен балдахин над скулптура на Аполон (което символизира лечебните минерални извори в града и покрайнините му). В центъра на щита стои добре познатият ни лъв.

През 1911 година към герба на столицата е прибавен девизът „ Расте, само че не старѣе “, а през 1928 година – лаврови клончета от двете страни на щита.
 4 места покрай София, идеални за пикник и барбекю  4 места покрай София, идеални за пикник и барбекю  4 места покрай София, идеални за пикник и барбекю  4 места покрай София, идеални за пикник и барбекю
Решението София да стане столица след Освобождението бързо я трансформира в значим политически, административен, стопански, теоретичен и културен център.

В края на XIX век територията на града, или “Стара София ”,обхваща територията сред булевардите " Сливница ", " Христо Ботев ", " Патриарх Евтимий ", " Васил Левски " и " Цар Освободител ".

Не се изненадвайте, в случай че да вземем за пример през днешния ден някой възрастен човек ви показа, че в миналото домът на родителите му, покрай Орлов мост, се е смятал съвсем за " края на града ". 

 София iStock

След 1946 година жителите на София стават от ден на ден, градът се уголемява и индустриализира.

В идващите десетилетия към столицата се причисляват доста от прилежащите села, които се трансформират в квартали. Строят се и съвременни за времето си жилищни комплекси в периферията на града. 

В началото на 1998 година са открити първите станции на Софийското метро , макар че планът за него в стартират още през 60-те и 70-те години.
 Вижте тези впечатляващи фрагменти от София през 70-те  Вижте тези впечатляващи фрагменти от София през 70-те  Вижте тези впечатляващи фрагменти от София през 70-те  Вижте тези впечатляващи фрагменти от София през 70-те
Най-ранните данни за заселване на античния център на града – местността към минералните извори на днешната Централна минерална баня – са от бронзовата епоха (II хилядолетие прочие Хр.). Днес под съвсем целия център на София може да се открият остатъци от Антична Сердика.

Най-древният квартал в София е Слатина. Смята се, че на неговата територия през VI – V се е появило първото населено място в Софийското поле. Жилищната кооперация на ъгъла на софийските улици „ Шейново “ и „ Сан Стефано “ е издигната през 1929 година и е една от най-старите кооперации в столицата.

 София iStock

Най-старата постройка в София е Ротондата. В София се намира най-голямата черква в България – храм-паметникът „ Св. Александър Невски “. 

Софийската синагога, издигната през 1909 година, е най-голямата на Балканския полуостров. Тя побира 1300 поклонници.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР